Allt har en början

Markiser Stockholm
Hel och ren
December 15, 2017

Vad ska man tänka för inför ditt köp av markiser. Hur ska markiserna sitta på bästa sättet och hur ska man sköta sina markiser så att dom håller inför vind och regn.

Att sätta upp fönstermarkiser

När du ska sätta upp fönstermarkiser är det väldigt viktigt att se hur pass högt som markisen ska sitta. Sedan kan man ha som en god regel att om fönsterna öppnas utåt, så måste man alltid sätta upp markisen lite högre.

En markiskasset måste man ha när man är i färd med att sätta upp sina markiser för sina fönster. Sedan ska det fästas upp tillsammans med en antingen en nichkonsol eller ett väggfäste. Men konsoler ska bara användas om man har otur och inte måtten stämmer alls på väggfästena. Dessa placeringar fungerar på samma sätt både inne och utomhus.

Steg ett är att man ska ta fram sin borr som man antingen äger eller kan hyra.

Du ska borra hål och fästa fästena på själva fönsterfodret. Man måste alltid tänka på att borra cirka 100–150 mm.  Skruva fast dina fästen så ordentligt som det bara är möjligt. Nu ska kassetterna sättas upp och om du behöver justera så att det blir mera rakt så måste du göra det i det här stadiet.

Fäst en t-spånskruv i själva spåret och skruva fast muttern på väggfästet. Sedan ska du plocka fram borren igen och borra hål för konsolernas skruvar. Placera dom cirka 20–30 mm där fönsterramens övre kant sitter. Skruvarna i hålet ska skruvas fast och nu ska 5 mm av skruven sticka ut. Dags för dig att sätta fast kassetten och konsolerna. Fäst spårskruven och dra i muttern ordentligt, så att nichkonsollen sitter fast.

Vid själva monteringen av markisen behöver man rör som kallas för rörbussning. Röret ska sättas fast i konsolen. Sedan ska armarna fästas i väggen. Armarna ska hålla markisen på plats. Efter det är det tid att tänka på att du ska montera upp hissband som ska fästas under markiskassetten.

Om detta känns som en helt övermäktig uppgift så kan lösningen heta Svea Elit, som tar hand om dina hantverksjobb. Det kan vara allt från att måla om eller kakla om i badrummet. Svea Elit tar tag i det som ska fixas i ditt hem. Nu blir det enklare att göra om i hemmet.

Tips inför köpet

När du ska inhandla dina markiser var noga med att kvalitén ska vara mycket god. Tänk på att markiser måste kunna tåla växlingar i vädret och olika temperaturer för att kunna hålla i många år framåt. Det är en bra om markisen är skyddad av ett skyddstak som ger ett extra skydd till dina markiser.

Fråga din markisleverantör som du har valt att du gärna får se tygprover på olika slags markiser. Då får du en större uppfattning om kvalitén och se hur färgen reagerar i olika ljus.

En markis fungerar inte som ett paraply, det är inget regnskydd. Därför måste du veva in markisen när det börjar att blåsa och när mörka moln börjar att uppenbara sig på himlen.