Hur man tar hand om markisen

Det är redan – efterlängtat. Det dekorerar vackert fasaden och ger en trevlig nyans på terrassen under varma dagar. Vi vill att vår markis ska se ut som ny så länge som möjligt.

Här är några tips.

De beslut vi fattar i inköpsfasen påverkar inte bara bekvämligheten med att använda uteplatsmarkisen utan kommer också att avgöra hur enkelt det är att hålla den i gott skick.

Val av markiskonstruktion

Det finns strukturer tillgängliga på marknaden för att skydda markisen och dess rörliga element i varierande grad.
– frihängande terrassmarkiser – de där locket förblir utsatt för vädret efter upprullning. Det är den billigaste konstruktionen att köpa, men kräver mycket uppmärksamhet vid underhåll. Frihängande terrassmarkiser installeras bäst under byggnadens utskjutande element (under balkongen, under taket) på platser skyddade mot damm, smuts, regn och snö. När det monteras på väggen rekommenderas att du köper ett speciellt tak som i viss mån skyddar uteplatsmarkisen mot väderförhållanden.

– terrassmarkiser i en halv – kassett – denna typ av konstruktion skyddar det upprullade tyget medan armarna förblir överst. Under upprullningen är markisskyddet gömt i kassetten, tack vare vilket markisen inte utsätts för smuts och blir våt under regn och vinter.

– uteplatsmarkiser i en full kassett – här är både strukturen och manteln gömd i en ordentligt profilerad kassett. De mest avancerade uteplatsmarkiserna är utrustade med extra borstar som rengör markisen från större pollen och löv.

Valet av omslag

De flesta markisöverdrag som finns på marknaden är polyestertyger belagda med akryl (så kallad polyakryl) eller akryltyger. De är impregnerade, vilket ökar deras motståndskraft mot fläckar, olja, fett och blötläggning.

Det är värt att investera i moderna högkvalitativa markistyger – det finns tyger på marknaden med ökad motståndskraft mot smuts från vilka små föroreningar (pollen, damm) rinner ut i lätt regn. Man bör dock komma ihåg att sådant skydd inte skyddar mot insekter, fåglar och trädsaft.

Regn

Terrassmarkiser är främst solskydd och är inte avsedda att skydda mot regn, men tack vare impregnering av locket och lämplig lutningsvinkel för markisen (minst 15 °) kan markisen förbli utfälld i lätt regn. Det är viktigt att torka det så snart det lyser upp, eftersom en stor yta på tyget blir tung efter att ha blivit vått av regn och tyget kan börja hänga. Obs! Om du lämnar det våta förtältet vikt under lång tid kan det göra mögel, särskilt med akryltyger.

Underhåll av uteplatsmarkisen

Terrassmarkiser är oftast tillverkade av pulverlackerad aluminium, vilket innebär att vi inte behöver oroa oss för korrosion. Före och efter säsongen är det bra att smörja de rörliga delarna av strukturen (t.ex. kedjor, stift) med torr silikonfett, var noga med att inte smutsa tyget. Torka då och då av markisstrukturen med en fuktig trasa för att ta bort damm och grov smuts från den. Damm och löv från tyget kan tas bort med en torr borste. Impregnerade lock kan sköljas med vatten, kom ihåg att torka markisen noggrant innan du rullar upp den. Ta bort små fläckar med milda rengöringsmedel, en borste och ljummet vatten. Det är viktigt att rengöra tvättmedlet noggrant från tyget efter rengöring och torka markisen noggrant innan den fälls ihop.

Terrassmarkis på vintern

Frihängande och halvkassettmarkiser kan säkras för vintern genom att linda det hela med folie eller täcka det med ett lock (finns att köpa online). Terrassmarkiser i en full kassett kan förbli avslöjade.

Kontakta oss som dina experter inom markiser i Stockholm!