HUR MINSKAR MAN MARKISTYGETS VÅGOR?

Fenomenet tygvinkning eller prägling gäller alla textilier som används för takterrasser, balkonger eller uteplatser. Tiden då de karakteristiska vågorna uppträder beror på hur ofta taket används och de påfrestningar som våra täckytor vänder mot. Idag ska vi avslöja nio sätt att förhindra att din markis eller pergola präglas och att den ska se vacker ut i många år framöver.

Prägling av terrass och balkongtak är ett naturfenomen som dyker upp över tid, oavsett vilket material som används. Under säsongen utsätts markiser för starka vindbyar, regn och till och med hagel. Vardagligt arbete, atypisk installation av locket eller skillnader i strålen kan påskynda vågprocessen, som syns i sömmarna, fållarna eller mitt i locket.

Den goda nyheten är att tygprägling inte påverkar dess egenskaper och att denna process kan begränsas genom att följa några regler som beskrivs nedan.

Jämn vägg

Den första aspekten som vi måste vara uppmärksamma på är väggen till vilken markisen är fäst. Om väggen har en oregelbunden yta, finns det en risk att markiskassetten deformeras. Som en konsekvens kan det leda till att vrida lindningsröret inåt och prägla tyget. För att vår pläterring ska kunna rulla ordentligt måste röret vara rakt.

Hög kvalitet på hela markisen

En annan viktig faktor är det noggranna utförandet av hela markisen. Vi måste ägna särskild uppmärksamhet åt panelerna, som bör göras på lämplig utrustning, dimensioner, vinklar, fogar i sömmar och bindemedel.

Solid ram

En solid ram skyddar oss från prägling. Ett högkvalitativt lindningsrör och en stödstång säkerställer tygets passande spänning och förhindrar prägling. Vi måste ägna särskild uppmärksamhet åt rörets kvalitet när vår markis är bred. I det här fallet är det värt att investera i ett rör med en styvare eller större diameter.

Högkvalitativ motor för reglering av markiser

Varför måste vi vara uppmärksamma på motorn i vår markis? När den är monterad på änden av valsröret kan den skapa en liten spänning åt höger eller vänster, vilket kan påverka tyget och orsaka en våffeleffekt. En investering i en högkvalitativ motor, anpassad till funktionerna i vår markis och montering, minimerar risken för vågor.

Förordning

Bildningen av rynkor i tyget kan också påverkas av tygets starka spänning, som inträffar under de första cyklerna att rulla in och ut markisen. Genom att välja moderna lösningar kan vi reglera spänningen i slutet av cykeln.

Markislutning

En annan aspekt som ökar risken för prägling är användningen av ett platt tak. Med en mantel lutad i en vinkel på minst 15 ° minskar risken för vågor i tyget.

Mått

De europeiska solskyddsföreningarna avråder från att använda markiser med en enda stor panel. Om vår markis är stort finns det större risk för veck. Därför är det i en sådan situation värt att installera flera mindre markiser.

Antal ledade armar

Genom att installera en medelstor markis, utrustad med två ledade armar, säkerställer vi symmetrisk fördelning av tygspänningen. För större markiser kan det dock hända att de två armarna inte kan förhindra tygsänkning och prägling. Därför är det värt att tänka på en extra arm som skyddar vår markis mot vågor.

Fukt

Den sista men inte mindre viktiga faktorn som vi måste vara uppmärksamma på är att skydda skyddet från regn. Det återstående vattnet på markisen orsakar ojämnhet och sträcker tyget. På grund av markisens optimala lutning kan vattnet rinna fritt. Kom ihåg att inte vika den våta markisen. Låt den vikas ut tills den är helt torr och sträckt.

Kontakta oss som din expert på markiser i Stockholm!