Markiser som solskydd eller regnskydd?

Vem känner inte till dem? Markiser, antingen som en enkel fällbar markis utan skyddande tak eller som en hel kassettmarkis, erbjuder alltid solskydd för terrassen eller balkongen.

För att få bästa möjliga solskydd måste markisens storlek, dvs. bredd och utsprång, och lutningsvinkeln först bestämmas. Det är bättre att inte välja din markis som är för liten, eftersom en redan anpassad modell ofta inte kan förlängas eller utvidgas. Ansträngningen skulle inte vara i ett rimligt ekonomiskt förhållande.
Tänk också på att en för kort markis inte kan ge tillräckligt skydd mot solen i vissa fall och att inte bara de älskade gästerna måste sitta i solen utan de kanske måste sitta ute i regnet på din trädgårdsfest. Dessutom måste utsprånget alltid vara något större än terrassens eller balkongens djup, eftersom lutningsvinkeln också spelar en roll beroende på markisens installationshöjd. För i skolan lärde vi oss: en sluttande sida är alltid längre än en rak sida, det vill säga en viss lutning måste ställas in för att låta regnvattnet rinna av.

Som regel är markiser mindre lämpliga som regnskydd, eftersom de vanligtvis består av ett akryltyg som ska bli vattengenomsläppligt under en kort eller lång period. Hos oss får du markiser som har skydd mot väder och vind, dvs. de är dessutom impregnerade och vävda ännu hårdare så att de bara kan släppa igenom vatten efter mycket långa perioder av regn. På begäran kan du också få markiser som inte är gjorda av tyg utan snarare tillverkade av PVC-liknande material.
Den enda nackdelen är att dessa ”sol- och regn-markiser” inte motsvarar den dekorativa karaktären hos en markis sträckt över markistyg. Allvädersmarkisen är därför det bästa alternativet.