Varför tyg är viktigt

Tyger är en av de viktigaste faktorerna som påverkar komforten för användning, hållbarhet och pris för en markis.

De flesta markiser som finns på marknaden är polyakryltyger (akrylbelagd polyester) eller akryltyger. De är impregnerade, vilket ökar deras motståndskraft mot fläckar, olja, fett och blötläggning. Det finns också polyester- och PVC-beläggningar och specialiserade regnbeläggningar på marknaden.

Valet av markistyg är viktigt:

– För skydd mot UV-strålning

De bästa tygerna ger hundra procent skydd mot UVA- och UVB-strålning. För att bestämma graden av solskydd du behöver, måste du känna till hudens naturliga skyddstid och exponeringstiden för solen. Det bör tas med i beräkningen att solskyddsväven endast reducerar och absorberar direkt strålning och inte reflekterad UV-strålning.

– För ljusmotstånd (blekning)

Varje tyg bleknar över tiden när det utsätts för starkt solljus. Motståndsfaktorn anger i vilken utsträckning färgämnet som används i tyget är motståndskraftigt mot ljus. På en skala från ett till åtta garanterar det högsta värdet bästa ljusbeständighet.

– Hälsa

När du köper är det värt att se till att tygets tillverkare har certifikat inom området vilket höjer chansen att markisskyddet inte innehåller några färgämnen eller kemikalier som kan vara hälsoskadliga. Tyget i det öppnade markisen kan värmas upp till en temperatur på cirka 55 ° C på en solig dag. – det är värt att se till att vi inte andas in giftiga ångor.

De bästa tygerna på marknaden har också självrengöringsfunktioner. Självrengörande tyger är resistenta mot damm som rinner ner med vatten under regn. Villkoret är att bibehålla minst 15 ° lutningsvinkel. Även om markiser som sådana inte ska användas i regnet är det värt att låta de självrenande versionerna vikas ut då och då när det regnar lite – så att självrengöringseffekten kan fungera. Observera – det självrenande tyget skyddar inte tyget från att bli smutsigt av fåglar, insekter och vegetation.

Förutom de tekniska parametrarna har terrassmarkisens väv en inverkan på fasadens estetik – vi kan harmonisera den med fasadens stil och färg, bryta monotonin med kontrasterande färger eller ge ett karakteristiskt inslag, särskilt viktigt i kommersiella applikationer.

När du väljer färg på tyget är det värt att överväga vilken grad av skuggning du förväntar dig – ju ljusare tyget, desto ”ljusare skugga”; och under vilken färg du vill vila, för det kommer att ha ett avgörande inflytande på vårt humör.

Kontakta oss som din expert på markiser i Stockholm!